HTML

Irodai kávézó

Gondolatok egy irodából, menedzsment tanácsok egy kávé mellől.

Friss topikok

Linkblog

2010.05.17. 21:34 Irodista

Környezetszennyezés vezetői hibákkal

Címkék: hibák környezetszennyezés vezetés

Az amerikai kongresszusi meghallgatáson kiderült, hogy egy sor eljárási és fizikai hiba vezethetett a tizenegy emberéletet követelő robbanáshoz a mexikói öbölbeli DeepWater Horizon olajfurótornyon. Emiatt a létesítmény elsüllyedt, és az elmúlt 24 napban többmillió liter olaj ömlött a tengerbe. A BP olajtársaságnak eddig legalább 450 millió dollár veszteséget okozott a katasztrófa, mely nem tartalmazza a helyreállítás, a kármentesítés és a bírságok valószínűleg igen komoly összegét.

Jelenleg több a kérdés, mint a válasz, viszont azonnal megindult a felelősség elhárítása. Lamar McKay, a BP America elnöke áldozatnak állította be cégét. Hangsúlyozta, hogy az elsüllyedt olajfúró torony és a kútnál csődöt mondott 450 tonnás zárószelep nem az üzemeltető olajtársaságé volt, a BP csak bérelte azokat a Transocean vállalattól, egyébként is az itt dolgozó 126 munkás közül  csak 7 volt a BP alkalmazottja. Steven Newman, a Transocean elnök-vezérigazgatója azzal védekezett, hogy a vállalat szakemberei pontosan azt tették, amint a BP elrendelt nekik, és egyébként is a katasztrófa az alvállalkozó Halliburton hibájából következett be. Tim Probert, a Halliburton biztonsági igazgatója pedig azzal hárította el a felelősséget, hogy a cég a szokásos olajipari előírások alapján járt el, és a BP tervének megfelelően hajtották végre a fúrt kút csövének cementtel való a tömítését, és a műveletet annak befejezése után nyomáspróbákkal ellenőrizték.

Nem lehet megfeledkezni arról, hogy a BP-nek komoly múltja van az ilyen balesetekben, ezért felelősség a társaságra terelődik. A véletlenek sorozata elképzelhető, de egyre kétségesebb magyarázata a történeteknek. A szándékosságot nem feltételezem, de majd megállapítják, hogy egy egyszerű karbantartó okozta a problémát. Hogy az irányítási folyamatban is lehetnek hibák, végül elsikkadnak. Érdemes elgondolkodni, milyen elvárásokat támasztottak a létesítmény vezetői felé. Mind időben, mind költségoldalról vajon tarthatóak voltak-e a projekt mérföldkövei? Vagy olyan eltérés következett be, amit magasabb fezetői szintek már nem toleráltak, ezért a szabályok áthágásával próbálták a terveket tartani?

Az örök vita a műszaki és a gazdasági terület között: a műszakiak szerint nem kapnak elég pénz, a biztonság veszélyben, a gazdaságiak szerint már megint mennyit költenek a műszakiak, és mindezt fölöslegesen. Ilyenkor elkezdődik az egymásra mutogatás, pedig már az elején rendezni kellett volna az ellentéteket, megfogalmazni a közös célt.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaikavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr182011361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@irodista berendezések és a üzemeltetési hibák szerencsétlen sorozata okozta a katasztrófát.
A vizsgálatok szerint műszaki dokumentációk is hiányoztak, melyek nélkül nem lehet biztonságosan üzemeltetni a berendezéseket.
industry.bnet.com/energy/10004443/bps-biggest-problem-safety-lapses-plague-its-us-operations/
süti beállítások módosítása