HTML

Irodai kávézó

Gondolatok egy irodából, menedzsment tanácsok egy kávé mellől.

Friss topikok

Linkblog

2010.05.20. 20:30 Irodista

Így lehetünk még meggyőzőbbek

Címkék: tippek meggyőzés személyiségfejlesztés

Ha új vagy egy irodában, különösen, ha vezető beosztásba kerülsz, nem hivatkozhatsz korábbi szakmai múltadra vagy őszülő halántékodra, mikor magad mellé szeretnél állítani másokat. Érdemes a pszichológia trükkjeit bevetni, hogy meggyőző legyél.  Robert Cialdini, pszichológus, a téma elismert szakértője hat alapelvet határozott meg, mely segít meggyőzővé válni.

1. Viszonosság elve
Az emberek nagy valószínűséggel igen mondanak neked, ha előtt már igent mondtál nekik. Neked kell először jó példát mutatni és adni valamit: információt, ingyenes mintát, pozitív tapasztalatot, ekkor majd az emberek vissza akarják ezt adni.
 
2. Elkötelezés és következetesség elve
Általában egyetértünk azzal, ami megfelel a világnézetünknek, cselekvésünkkel ezeket a gondolatokat, értékeket, hiedelmeket támogatjuk. Gondolatokban és tettekben  is következetesnek akarunk tűnni.

3. A hatalom elve
Nyilvánvaló, akinek hatalma van, könnyebben rávesz másokat a cselekvésre. Ha nem vagyunk főnökök, akkor jó hatást érhetünk el, ha másokban növeljük a hatalom érzetét, például azáltal, hogy cégen belül egy téma elismert szakértőjévé válunk.
 
4. Szociális megerősítés elve
Közhelyszerű, de az ember a tömeget követi. Nagyobb hajlandósággal teszünk meg valamit, ha akiket szeretünk/kedvelünk, már megtették.
 
5. Hiány elve
Sokkal vonzóbbnak találjuk azt a lehetőséget, ami ritka vagy korlátozott rendelkezésre állású. Azt szeretnénk, mint mások, és lehetőleg azonnal, különösen, ha csak egy van belőle. Minél nehezebb valamit elérni, és minél nagyobb a verseny, annál vonzóbbnak tartjuk.
 
6. A szeretet elve
Sokkal inkább mondunk igent annak, akit ismerünk, szeretünk és bízzunk benne. Ezért a munkahelyi kapcsolatok erősítése segíti a meggyőzést. A legjobb út, hogy szeressenek bennünket, ha megmutatjuk, mennyire hasonlítunk hozzájuk, illetve ha megmutatjuk, hogy szeretjük őket.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://irodaikavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr522019050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása